Az az egyik legfontosabb, hogy a gyerekek ürömüket leljék a mozgásban

2019. július 02., 15:16
Szabó-Haklits Zsuzsanna a legkisebbekkel próbálja megszerettetni a kosárlabdát.

Az Ifjú Sólymok edzőjével beszélgettünk.

 

 

Egy pár sorban kérlek összegezd az elmúlt idényt. Mennyire voltál elégedett az U11-es csapattal.


Az elmúlt szezonban a Szárnyaló Sólyomfiókák U11-es fiú csapatát versenyeztettem. A csapat összetételét tekintve három különböző csapatban edződő játékosok alkották a keretet. A saját csapataikban kevesebb játéklehetőséghez jutó fiatalokkal elsődleges célként a fejlődést, egyéni képzést helyeztem előtérbe. Meccsről meccsre formálódott a társaság. Mind fizikálisan, mind pedig technikában szintet léptek a játékosok, így sikerült  9 győzelem, 1 vereség mérleggel zárnunk. 

Mennyire könnyű a gyerekeket sportra, a kosárlabda szeretetére nevelni?


Úgy gondolom, ebben a korban a döntés a szülőn múlik, mivel fiatal sportolókról beszélünk, akiket az edzésekre hozni-vinni kell. Természetesen a gyermeken múlik hogy megszereti-e az adott sportágat, mennyire motiválható.


Milyen edzéseket tartasz a gyerekeknek? Mennyire játékos vagy éppen, mennyire céltudatosan kosárlabda centrikusak a foglalkozások?


A legkisebbeknél játékos ügyességfejlesztésen van a hangsúly, leljék örömüket a mozgásban, nagyon fontos hogy legyen sikerélményük. Ahogy nőnek egyre inkább a sportágspecifikus elemek gyakorlása kerül előtérbe, saját testsúlyos erősítő gyakorlatokkal kiegészítve.
Fontos hogy gyermek korban jó technikai alapokat sajátítsanak el a gyerekek, hogy később ezekre építve tudjanak még tovább fejlődni.

Talán ez az a korosztály, ahol a gyerekek leginkább fogékonyak a kosárlabda alapjaira, valóban ekkora a felelőssége egy olyan edzőnek, aki a 10-14 éves korosztállyal foglalkozik? 


Természetesen nagy felelősség. A kosárlabda alapjai mellett fegyelemre, rendszerességre, csapatban való gondolkodásra, egészséges életmódra is neveljük őket.

Ebben a korban még nem lehet, vagy nagyon nehéz megmondani kiből lehet a következő Perl Zoli vagy Váradi Benedek szintű játékos, de a lehetőség mindenki számára adott.

 

 


« Vissza az előző oldalra!


Szombathelyi Ifjú Sólymok Kosárlabda Sportegyesület - Magyar